top of page

טיפול זוגי בקבוצת שיח

זוגיות הינה הקשר המורכב והמשמעותי ביותר אצל מרבית האנשים הבוגרים. אחרי שבגרנו והתרחקנו מהקשר ההדוק להורינו, אנו לוקחים בתרמילנו ציפיות, חלומות, התנסויות ומישאלות ומגיעים איתם לקשר המשמעותי הבא - לזוגיות. בקשר זה אנו מצפים למצוא את כל הדברים הטובים שקיבלנו ולא קיבלנו בילדותנו: הבנה, קבלה, הרגעה, אהבה ועוד ועוד. התרבות גם היא מלאה מסרים שמעמיסים ציפיות גדולות מהזוגיות; שיהיה מקום בו יחיו בהרמוניה חברות, רומנטיקה, מיניות, הורות, שותפות כלכלית, חלוקת נטל שיווניות ושתי קריירות.

 

מרבית הזוגות, מגלים במהלך דרכם המשותפת כי המשימה של ניהול חיי זוגיות תקינים הינה מורכבת לאין שיעור, במיוחד עם הפיכתם למשפחה. הצרכים מרובים והמשאבים מוגבלים, צרכים אישיים של ההורים מתנגשים עם צרכי הילדים ועם הצורך של הזוגיות עצמה. בניהוזג נושאים בתפקידים שונים, ונדרשים לנוע בגמישות בין "אני ההורה" "אני הילד/ה הזקוק לתשומת לב" אני הבוגר המפרנס/ת" ועוד תפקידים. משימת הניהול המשותף של חיי זוג ומשפחה, מעוררת רגשות לא פשוטים שמקשים לנווט בין הצרכים השונים – כעס ועלבון, אכזבה ובדידות, מפריעים להנות מהחיים המשותפים ולהגיע לפתרונות והחלטות נכונות.

הפניה לטיפול זוגי אינה מעידה בהכרח על פתולוגיה או בעיות נפשיות אצל בני הזוג, אלא נובעת לעתים קרובות מקשיים בהתאמה ובמציאת שביל הזהב בין שני אנשים המנסים לעבור יחד את חייהם במינימום סבל. זוגות רבים נכנסים ל"מעגל קסמים" שלילי – הם מתנהגים ופועלים באופן שמחמיר את הריחוק או הריב, שהולך וגדל ככדור שלג במהלך השנים.

טיפול הזוגי יכול לסייע לבני הזוג לזהות כיצד כל אחד מהם תורם לנתק, לחוסר ההבנה, ולבנות קשר שתהיה בו שותפות הדדית ותומכת. עבודת המטפל/ת הזוגית שונה במידה רבה מהטיפול האישי ודורשת הכשרה מיוחדת. בקבוצת שיח, המטפלים הזוגיים עוברים הכשרה מיוחדת בגישות העכשוויות לטיפול זוגי.
 

מתי מומלץ לפנות לטיפול זוגי?

 

 שלבי מעבר

שינויים ומעברים הם תקופות שעלולות ליצור מתח ועומס רגשי על זוג ומשפחה. למשל, המעבר לגור יחד, נישואין, לידת ילד, התבגרות הילדים, שינויים בעבודה, פרישה לגימלאות והזדקנות – כולם שלבי חיים טבעיים שלעתים עלולים "להסתבך" ולדרוש סיוע מקצועי כדי לצלוח אותם בשלום מבלי שהקשר הזוגי ייפגע.

 משברים

יש ארועים בחיי זוג ומשפחה היוצרים משבר שמערער את שיגרת החיים ודורש התערבות מקצועית. ארועים כמו אבדן של קרובי משפחה, מחלות קשות, פיטורין, משבר כלכלי או רומן מחוץ לנישואין, מציפים את בני הזוג ברגשות קשים ומאיימים על יכלתם לשמור על שיתוף הפעולה והקירבה.

 הקשר המיני

חלק מהקשיים הזוגיים מתבטאים גם בזירה המינית. לעתים המין הוא הגורם לבעיה, ולעתים הוא תוצאה של בעיות אחרות כמו כעס וריחוק רגשי. חלק מהבעיות המיניות מתאימות לטיפול סקסולוגי, וחלקן מתאימות יותר לטיפול פסיכולוגי-זוגי, למשל – ירידה בחשק בשל כעסים או בעיות זוגיות אחרות, קשיי תיפקוד מיניים המושפעים ומשפיעים על היחסים ועוד.

 בעיות עם המשפחה המורחבת

לא אחת הקשיים הזוגיים שזורים בבעיות עם המשפחה המורחבת. זוגות בנישואים שניים, נעזרים בטיפול כדי לבנות מערכת מורכבת עם ילדים מנישואין קודמים וכדומה. לעתים יש קושי להיפרד ממשפחות המוצא, מההורים, ומתגלים קונפליקטים בין הצרכים של הזוגיות הטריה ללחצים מבחוץ.

צמיחה והעשרה

יש זוגות הפונים לטיפול בשל חשש מהשחיקה והשיגרה של חיים משותפים לאורך שנים. זוגות כאלו נעזרים בטיפול הזוגי כדי להפוך את הקשר למקור של התפתחות, התרגשות וצמיחה משותפת, ולומדים כיצד להילחם בשחיקה ולשמר את ההתלהבות. 
 הגישה הטיפולית בקבוצת שיח

קבוצת שיח הינה מרכז טיפולי המחוייב לגישות הפסיכולוגיות העדכניות, לחשיבה חברתית, פמיניסטית והתיחסותית. העבודה הטיפולית בכלל, והזוגית בפרט, לוקחת בחשבון השפעות תרבותיות וחברתיות, הבדלי מיגדר, סוגיות של שוויון וכוח, כגורמים משמעותיים ביכולת של בני זוג להנות ולצמוח יחד כפרטים בתוך המשפחה. מטפלים זוגיים בקבוצת שיח משלבים את התפיסה הפסיכואנליטית, המאמינה בהשפעות עבר על אישיות האדם, עם התפיסה של הקשר כמקום מרכזי בחיי האדם. כלומר, ה"מטופל" בטיפול הזוגי איננו רק האנשים המרכיבים את הזוג, אלא הקשר עצמו הוא מוקד העבודה והשינוי. אופני ההתיחסות, דפוסי התקשורת, המסרים המודעים והלא מודעים שמעבירים בני הזוג זה לזו, היא חלק חשוב המתכנים המטפלים בטיפול זוגי. כמו כן, הרגשות והקשר הנוצר בין בני הזוג למטפל/ת, מהווים אף הם תכנים לליבון ועיבוד, והם חלק מתהליך השינוי וצמיחת המודעות. גישה זו מתאימה לזוגות הטרוסקסואלים וחד-מיניים.

 מסגרת הטיפול

טיפול זוגי, בדומה לטיפול אישי, הינו תהליך מתמשך המורכב מפגישות בתדירות קבועה (אחת לשבוע או אחת לשבועיים). בתהליך זה, מסייע המטפל/ת לבני הזוג לזהות דפוסים בעייתיים של התייחסות ותקשורת, להבין את מקורם, לגבש אלטרנטיבות ולנסות להטמיע הרגלים חדשים לתוך יחסיהם היומיומיים. יחודיותו של טיפול זוגי, שהוא שם דגש רב יותר על השינוי בפועל, בעיקר על שינויים בהתנהגות בתוך הקשר. בטיפול זוגי יש חשיבות רבה להתרחשויות בין הפגישות, למאמץ של בני הזוג לאמץ הרגלים וזוויות חדשות, כאשר הפגישות הטיפוליות משמשות לעתים כ"coaching" – הדרכה ותמיכה במאמץ הכרוך בשינוי.

 אז כיצד פונים?

זוג אשר מעוניין לבדוק אפשרות לטיפול זוגי, מוזמן לפנות לקבוצת שיח והוא יופנה לאחד המטפלים/ות הזוגיים למפגש של איבחון והערכה. בתוך תהליך ההערכה (1-3 פגישות) יוגדרו יעדים לשינוי ותגובש מסגרת העבודה המשותפת, על בסיס הבעיות הספציפיות והציפיות של בני הזוג מהטיפול. 

bottom of page